• Web IMM
 • Web Conferinta Mediu
 • Web Ecoatitudine

SCRISOARE DE INTENȚIE

Stimata doamna, Stimate domn

 

Revista REPORTER ECONOMIC, în parteneriat cu FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ, vă invită să participati la conferintele regionale  SOLUȚII PENTRU FINANȚAREA IMM-urilor prin IMM INVEST ROMÂNIA. Fondul de Garantare a Pachetelor Turistice (FGPT) – un instrument sanatos de crestere economica”

Evenimentul  isi propune sa prezinte o serie de platforme de finantare pentru firmele romanesti si modul de accesare a acestora, sursele de finantare ale acestui moment, bani guvernamentali si fonduri europene pentru finantarea companiilor.

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM INVEST ROMÂNIA va fi unul din subiectele importante ale conferintelor, elementul de noutate față de programele anterioare constand in acordarea facilități de garantare în cuantum de 80%  pentru credite de investiții pentru realizarea de proiecte de dezvoltare sau înființare de centre de agrement.

Fondul de Garantare a Pachetelor Turistice (FGPT) este un alt subiect important abordat in cadrul acestor conferinte tinand cont de importanta activitatilor de comercializare a pachetelor de servicii turistice.  FGPT se constituie sub forma unei scheme obligatorii de Garantare, realizandu-se astfel transpunerea unei obligatii care ii revine Romaniei, in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene, in sensul implementării şi organizării unui sistem national de Garantare a obligaţiilor de rambursare a tuturor plăţilor efectuate în legătură cu pachetele turistice achiziţionate de consumatori în situaţia în care împotriva agenţiei organizatoare s-a deschis procedura de insolvenţă.

Totodata, in cadrul acestui eveniment vor fi propuse o serie de masuri care sa determine evolutia start-up-urilor si consolidarea spiritului antreprenorial al romanilor. Dintre cei asteptati sa participe la conferinta se numara antreprenori din industrii cu valoare adaugata ridicata, reprezentanti ai companiilor  mici si mijlocii, bancheri, asiguratori, fonduri de investitii, reprezentanti camere de comert bilaterale, asociatii patronale si profesionale, avocati, consultanti fiscali, consultanti in fonduri europene, autoritati publice locale si centrale, reprezentanti ai mass-media,  reprezentanti ai IMM-urilor care au reusit aplicand Programul Start Up Nation.

Evenimentul se va desfasura indata de 26.04.2018 incepand cu ora 09.00, la Hotel Phoenicia, Bulevardul Alexandru Serbanescu, Nr. 87, Sector 1, Bucuresti.

 

Principalele TEME DE DISCUTIE se vor axa pe urmatoarele subiecte:

 • Programe guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor (ajutoare de minimis, fonduri europene, )
 • Accesarea programului IMM INVEST ROMÂNIA
 • Instrumente de garantare si contragarantare pentru finantarea firmelor;
 • Caracteristicile produselor de creditare, garantare şi contragarantare
 • Rolul bancilor in dezvoltarea mediului de afaceri; produse si solutii inovative;
 • Fondul de Garantare a Pachetelor Turistice (FGPT) – un instrument sanatos de crestere economica
 • Modele de succes in antreprenoriat(reprezentanti ai IMM-urilor care au reusit aplicand Programul Start Up Nation)
 • Piata de consultanta juridica si fiscala dedicata dezvoltarii companiilor de orice fel
 • Consultanta pentru accesarea fondurilor europene

 

Locatiile evenimentelor au fost alese astfel incat sa devina centre zonale, iar la aceste conferinte sunt asteptati cei din judetul respectiv dar si cei din judetele limitrofe locatiei:

26 Aprilie 2018 – Bucuresti – Lansarea campaniei de conferinte
24 Mai 2018 – Iasi,
21 Iunie  2018 – Craiova,
27 Septembrie 2018 – Cluj - Napoca,
25 Octombrie 2018 – Brasov
29 Noiembrie 2018 - Bucuresti – Conferinta de inchidere(concluzii si rezultate)
 

Avand in vedere expertiza participantilor in domeniile abordate in cadrul conferintelor noastre, va invitam sa fiti alaturi de noi la aceste evenimente.

Cu deosebita stima,
Stere Cretu
Redactor sef
Revista Reporter Economic
M:0720882855
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Marți, 27 Iunie 2017 19:43

Reporter Economic nr.1

Ce este Centrul Transfrontalier de Oenologie și Viticultură “Terasele Dunării“?

Centrul Transfrontalier de Oenologie și Viticultură «Terasele Dunării» a fost creat pentru stimularea şi promovarea cooperării între comunităţile de afaceri implicate în oenologie şi viticultură, din zonele de graniţă din România şi Bulgaria. Centrul se adresează întreprinderilor, în special întreprinderilor mici şi mijlocii, implicate în viticultură, fabricarea vinului, producerea de bunuri şi echipamente conexe acestor sectoare, comerţul de vinuri şi fructe, interesate şi capabile să dezvolte relaţii transfrontaliere şi să exploateze oportunităţile generate de localizarea lor în zona de graniţă.

Ministrul finanţelor publice, Ştefan Viorel, a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că două-trei influenţe externe au dus la creşterea euro în defavoarea leului, dar şi câteva elemente interne.

El a precizat că factorii care au influenţat evoluţia euro şi implicit deprecierea leului sunt politica administraţiei Trump, perspectivele Uniunii Europene, Brexitul, comentariile despre stabilitatea ţării, dar şi politica Băncii Naţionale.,

Sunt două-trei influenţe externe care sunt vizibile, mediile financiare le ştiu, le aşteaptă, nu e o noutate. Deci, politică expansionistă a administraţiei Trump, noua politică a Trezoreriei Americane de creştere a dobânzilor la dolar generează un impact asupra evoluţiei euro şi a tot ceea ce este legat de euro, inclusiv leul şi toate valutele din jur.

Românii țin peste 55 miliarde de lei în depozite pe termen foarte scurt, cu scadența de o zi, iar acești bani nu produc beneficii consistente pentru deponenți sau economie, susțin reprezentanții celor mai mari fonduri de investiții din România. Datele Băncii Naționale a României arată că valoarea depozitelor pe termen scurt a crescut anul trecut față de 2015 cu aproape 39%, de la 39,9 miliarde de lei la 55,4 miliarde de lei.

„Anul trecut au crescut depozitele populației și aproape 15 miliarde de lei s-au dus în plus în depozite overnight (n. red. Depozite în care termenul de scadență este ziua lucrătoare următoare datei constituirii). Banii aceia nu produc suficient pentru client și aproape zero pentru economie, deci nimeni nu are de câștigat,” afirmă Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Educația financiară deficitară reprezintă unul dintre motivele care explică apetența românilor pentru depozite, în detrimentul plasării economiilor în fonduri de investiții, piața de capital sau alte instrumente financiare, au afirmat administratorii de fonduri de investiții.

Bitcoin a atins luna aceasta un nou maxim istoric, de 1.316 dolari, în așteptarea deciziei autorităților americane din domeniul financiar legată de înființarea unui fond de investiții pentru bitcoin, tranzacționat la bursă, informează MarketWatch.

După ce a atins un nou maxim, moneda virtuală a coborât ușor, dar a rămas peste 1.200 de dolari, fiind în creștere față de ședința precedentă, potrivit datelor Investing.com.

SEC, Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare, decide astăzi dacă aprobă crearea unui fond de investiții pentru bitcoin tranzacționat pe piața reglementată, Winklevoss ETF (ETF-urile sunt fonduri închise care reproduc structura unor indici). Frații Winklevoss, celebrii pentru procesul cu Mark Zuckerberg, pe care l-au acuzat că le-ar fi furat ideea care stă în spatele rețelei sociale Facebook, încearcă să lanseze acest fond de investiții încă din 2013.

Câștigurile medii nete au depășit în luna decembrie 2016, în condițiile în care mulți angajați au primit prime de Sărbători, nivelul de 500 euro doar în Capitală și în județele Ilfov, Cluj, Timiș, Sibiu și Brașov, iar cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat, în ultimul an, în județele Bacău, Caraș-Severin și Covasna, arată calculele News.ro, făcute pe baza statisticilor județene ale Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, în 17 județe din țară, câștigul mediu net a rămas sub 400 de euro chiar și cu primele de Sărbători.

La nivel național, câștigul salarial mediu net s-a majorat în decembrie 2016 cu 11,4% față de ultima lună din 2015, la 2.354 lei (echivalentul a 521 euro), nivel maxim istoric pentru România.

În decembrie, cursul mediu al euro, la care s-a făcut echivalența salariilor în moneda europeană, a fost de 4,5173 lei, potrivti Băncii Naționale a României (BNR).

Câștigurile salariale includ atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații.

Preţul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie, odată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

"În previziunea noastră, având în vedere evoluţia preturilor internaţionale care sunt la acelaşi nivel sau foarte apropiat de nivelul preţului din producţia internă, consideram o creştere de câţiva lei pe MWh, ceea ce ar însemna o creştere între 5 şi 6% pe mia de metri cubi. ANRE a stabilit o metodologie astfel încât preţurile pentru achiziţia gazelor pentru populaţie să se facă pentru un an de zile, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie - aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg", a afirmat Havrilet, citat de News.ro.

Potrivit şefului ANRE, consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ pe piaţa liberă.

Impozitul pe venit va constitui sursa de finanţare a bugetului local, începând din 2018, iar statul va asigura cote defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale numai dacă nu se va realiza un anumit prag, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh.

Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a declarat, la Galaţi, că i-a informat pe primarii din judeţ ca de anul viitor impozitul pe venit va constitui sursa de finanţare a bugetului local.

"Am prezentat modul de finanţare, începând cu 1 ianuarie 2018, respectiv impozitul pe venit, care, de la acea dată, va constitui sursa a bugetului local, iar finanţarea secţiunilor de funcţionare se va realiza în funcţie de un prag de 750 de lei pe locuitor. Acolo unde acest prag, înmulţit cu numărul de locuitori, nu este realizat din veniturile proprii, abia acolo statul va asigura cote defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât să nu mai avem niciun fel de problema cu funcţionarea autorităţilor locale”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale, potrivit News.ro.

Pagina 1 din 3